De Dalstraat: bewoners in 1750
Wil je weten de families Durinck, Wittock, Dhondt en hun buren wat beter leren kennen? Allemaal bewoners van de Dalstraat in 1750.
Heb je ook wel eens dat verlangen om terug te gaan in de tijd, en rond te wandelen in onze buurt zoals ze vroeger was? Wij gingen op zoek naar de geschiedenis van de Westerbuurt.
Wil je weten de families Durinck, Wittock, Dhondt en hun buren wat beter leren kennen? Allemaal bewoners van de Dalstraat in 1750.
Uit de registers van de firma Belpaire valt heel wat te leren over de loon- en arbeidsvoorwaarden rond 1910.
Van 1923 tot 1935 woonde Etienne Belpaire in de Aerschotstraat. In 1928 is zijn jongere broer André mee in de zaak gekomen, maar die samenwerking was van korte duur. André Belpaire stichtte al gauw zijn eigen zaak aan de Spoorweglaan.
In 2004 gaf het stadsbestuur de aanzet tot een buurtwerking in deze wijk. Het stelde met de betreurde Tom Vercruysse een buurtwerker aan die het sociaal contact in de buurt moest opvijzelen.
Domicilie van Gustaaf Adolf De Bleu (°1859) een suikerbakker die in 1904 van het Fran- se Roubaix kwam. Al twee jaar later keerde hij terug naar Frankrijk.
In 1954 waren er nog twee cafés op het Westerplein. In de Aerschotstraat had je toen nog de cafés van Frans D’hondt (nr. 61), Vital Verhulst (nr. 2). In 1938 hield ook Prosper Coppens café in de Aerschotstraat.
323 De Backere Joannes en Schrijvers Andresina met elf kinderen
324 Doye Joannes en Clerckx Anna en één kind
325a De Pottere Franciscus en Ver- brake Maria met zeven kinderen 325b Hubin Guihelmus en Wullaerts Jacoba die wonen bij het gezin De Pottere Verbrake
Toegegeven, je moet al heel goed kijken. Maar wie in de Westerlaan staat, met zijn rug naar de spoorweg, kan niet anders dan toegeven: er is ‘iets’ met de vier huizen op de foto. Op een of andere manier passen ze perfect bij elkaar.
Toen in 1217 Sint-Nicolaas door Goswijn, bisschop van Doornik, werd afgescheiden van Waasmunster en tot zelfstandige parochie werd verheven, bestond er reeds een verbindingsweg via Belsele naar Gent. De Dalstraat is een van de oudste wegen van de stad.
Westerplein 1: Hier woonde José Da Motta, zeeman en herbergier. Hij en zijn echtgenote Josephina Van der Auwera kwamen van Antwerpen naar Sint-Niklaas in juli 1908, en vertrokken alweer in oktober 1910.